Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Borg, το μέλλον της ανθρωπότητας.

Κάποιοι από εσάς θα έχετε παρακολουθήσει Star Trek και θα γνωρίζετε τι είναι οι Borg.
Μια συλλογική οντότητα, όπου τα μέλη της έχουν κοινή συνείδηση και εργάζονται μαζί για ένα κοινό σκοπό.
Όταν τους είχα πρωτοδεί είχα σκεφτεί ότι αυτό θα μπορούσε να είναι από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στην ανθρωπότητα.
Ξεκινώντας από ένα τελείως διαφορετικό συλλογισμό σήμερα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτή ίσως να είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας, και οι σεναριογράφοι του Star Trek ίσως να το πήραν από λάθος σκοπιά το θέμα (ή να είναι φανατικά Αμερικάνοι, χαχα!).

Διαβάζοντας σήμερα διάφορα τεχνικά άρθρα (ηλεκτρονικά, μηχανολογία κτλ), και βλέποντας ότι πολλές τρομερές ανακαλύψεις που ήταν πιο απλές ή πιο αποδοτικές από τις υπάρχουσες, ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο τους προς τις μάζες, σκεφτόμουν ότι ο καθένας από εμάς έχει μέσα του έναν τρομερό όγκο από πληροφορίες, ιδέες και εμπειρίες, αλλά μόνο απειροελάχιστες κοινές με τους δίπλα μας. Ακόμα και στα παιδιά μας ως ανθρωπότητα αδυνατούμε να τους μεταφέρουμε όλα αυτά, και καταλήγουμε να χάνουμε κάποια πράγματα, και κάποια άλλα να τα ανακαλύπτουμε και να τα ζούμε ξανά και ξανά.

Και εδώ μπαίνουν οι Borg. Σκεφτείτε κάθε σκέψη να γινόταν ανακάλυψη, και κάθε ανακάλυψη να είχε μέγιστη αποδοτικότητα και ο καθένας από εμάς να ήταν κάτοχος αυτής της γνώσης με τον ίδιο τρόπο με τον δίπλα του. Στο Star Trek οι άνθρωποι δεν το ήθελαν αυτό γιατί πίστευαν ότι θα χάσουν ο καθένας την ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα του, και έτσι θα γίνουν σκλάβοι. Τι θα λέγατε όμως η διαφορετικότητα σας να ήταν αντιληπτή από τον καθένα και ταυτόχρονα να μπορούσατε να γνωρίζετε την διαφορετικότητα και τις εμπειρίες οποιουδήποτε άλλου, από την αρχή της συλλογικότητας μέχρι την δεδομένη στιγμή? Αυτό θα πρέπει να είναι ένα μοναδικό συναίσθημα!

Βέβαια μία τέτοια κοινωνία είναι φυσιολογικό να μην καταλαβαίνει γιατί κάποιος να μην θέλει να είναι μέλος της, και να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της απλά και μόνο για να συλλέγει μέλη και πληροφορίες, όπως γινόταν και στο Star Trek δηλαδή.
Από την άλλη ως ανθρωπότητα συνεχώς πολλαπλασιαζόμαστε, "αναπτυσσόμαστε" και εξειδικευόμαστε, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν αλλάζουν και τόσο πολύ, ενώ άλλες φορές κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Το ότι υπάρχει ένας ή μια ομάδα ανθρώπων που έχει τη λύση σε κάποια από τα προβλήματά μας, με χειροπιαστές αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι η σκέψη του αντηχεί σε όλους μας, πολλές φορές δεν γίνεται καν γνωστή, ή για διάφορους λόγους δεν προχωράει όπως θα έπρεπε και χάνετε μαζί με τον εμπνευστή της.

Πραγματικά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε μακρυά ακόμα με τον τρόπο που βαδίσουμε, χρειαζόμαστε μια αλλαγή, και επειδή το να γίνουμε Borg δεν είναι εφικτό, ίσως θα έπρεπε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην παιδεία και στην μέγιστη αποδοτικότητα. Τι λέτε?

Υ.Γ. Είναι πολλά που θα ήθελα να διορθώσω και πολλοί συλλογισμοί που θα ήθελα να προσθέσω παραπάνω, αλλά είναι αργά και τα μάτια κλείνουν, πάντα η έμπνευση και η όρεξη έρχεται τις πιο ακατάλληλες ώρες, χεχε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου