Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Bloody virus cocktail

Πριν από αρκετό καιρό με είχε πιάσει πάλι η προκοπή και διάβαζα βιολογία, συγκεκριμένα για σούπερ-ιούς. Ιούς που έχουν υψηλή μεταδοτικότητα και μπορούν εργαστηριακά να τροποποιηθούν άνετα για να χρησιμοποιηθούν κατά ανθρώπων, σαν όπλο ας πούμε.
Συγκεκριμένα διάβαζα για δύο ιούς, τον πρώτο δεν θυμάμαι ατυχώς ονομασία και δεν βρίσκω που διάβαζα για αυτόν, υπόσχομαι να επανέλθω. Ο δεύτερος είναι η ευλογιά.

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν αν θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να συνδυαστεί με κάποιον άλλο ιό, έμπολα ας πούμε ή κάνα-δύο άλλους, για να δημιουργήσει ένα ιό που θα είναι σούπερ μεταδοτικός και σούπερ θανατηφόρος. Σήμερα το ξανασκεφτόμουν και είπα να το ψάξω λίγο στο νετ. Και τι βρήκα; Ο ναι, κάποιοι επιστήμονες είχαν σκεφτεί ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό το πράγμα, και όχι μόνο, το έχουν δημιουργήσει κιόλας, εδώ και δέκα χρόνια περίπου στη Ρωσία. Οι Αμερικανοί που επίσης έχουν στις βίο-αποθήκες τους τον ιό της ευλογιάς δεν αποκαλύπτουν τι κάνουν με αυτόν.

Αμέσως ξεκαθάρισε ένα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας μπροστά στα μάτια μου.  Οι άνθρωποι έχουμε γίνει παρά πολλοί πάνω στον πλανήτη, καταστρέφουμε το περιβάλλον και εξαντλούμε τις πρώτες ύλες με απίστευτους ρυθμούς. Τι πιο λογικό για αυτούς που μας διοικούν πίσω από τις κουρτίνες σε παγκόσμιο επίπεδο από το να εξελίξουν κάτι τέτοιο;

Το σκεπτικό: εξελίσσουμε τον ιό, εξελίσσουμε το εμβόλιο, φτιάχνουμε δυο-τρεις πανδημίες στυλ γρίπης των χοίρων να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα (διασπορά, εμβολιασμός, χρόνοι κτλ). Διαλέγουμε 600 εκατομμύρια άτομα που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα όπως το θέλουμε, τα εμβολιάζουμε, και εξαπολύουμε τον ιό ανά τον κόσμο.

Αποτέλεσμα; Σε ελάχιστο χρόνο (μήνα;) η πλειονότητα του κόσμου θα πεθαίνει στον δρόμο από αιμορραγικό πυρετό και η κατάσταση θα θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης από ταινία με ζόμπι.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως.  Το σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης δεν μας αντέχει άλλο ( σε 15 χρόνια δεν θα υπάρχουν οι πάγοι στους Πόλους) και ότι κάποιοι έχουν ήδη εξελίξει αυτούς τους ιούς.

Edit: Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξελίξουν ιούς που θα νοσούν μόνο συγκεκριμένα φυλετικά γκρουπ. Μάλιστα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου